Deși mai bine cunoscut ca un condiment savuros, rozmarinul este considerat și un ingredient cu multiple beneficii pentru îngrijirea pielii și a părului. Proprietățile sale ajută la hidratarea pielii, revitalizarea părului, combaterea mătreții și chiar promovarea creșterii părului.

Uleiul de rozmarin și creșterea părului

Uleiul esențial de rozmarin este un ulei pal, obținut prin distilarea cu abur a plantei de rozmarin. Are o aromă erbacee, ușor florală. Este adesea folosit în parfumuri dar și în cosmerice pentru îngrijirea pielii și a părului, datorită compușilor cu efect antioxidant, antiinflamator și antimicrobian.

Beneficiile uleiului de rozmarin pentru păr

 • Stimuleză circulația sângelui la nivelul scalpului
 • Întărește rădăcina firului de păr
 • Previne albirea prematură a părului
 • Ameliorează senzația de mâncărime
 • Împiedică formarea mătreții

Poate uleiul de rozmarin să ajute la creșterea părului?

Unele studii spun că da. Planta de rozmarin conține acid carnozic, care este recunoscut pentru capacitatea sa de a vindeca leziunile țesutului cutanat. Prin urmare, încurajează regenerarea epidermei și îmbunătățește circulația sângelui la nivelul scalpului.

Motivul pentru care circulația sângelui este atât de importantă pentru creșterea părului este că, fără o circulație adecvată, foliculii nu primesc substanțele nutritive de care au nevoie pentru a susține creșterea unui păr bogat și sănătos.

De fapt, dacă doriți un păr mai bogat, cu fire de păr mai groase și mai mătăsoase, experții sunt de acord că uleiul de rozmarin este unul dintre cele mai eficiente tipuri de uleiuri pentru creșterea părului.

Dincolo de stimularea creșterii părului, uleiul esențial de rozmarin este folosit pentru a preveni albirea prematură a acestuia și formarea mătreții. De asemenea, poate ajuta la menținerea unui nivel oprim de hidratare și ajută la diminuarea senzației de mâncărime la nivelul scalpului.

imagealt

Cum pot folosi uleiul de rozmarin pentru a încuraja creșterea părului?

Masează scalp folosind cateva picături de ulei de rozmarin împreună cu alte uleiuri
Poți să amesteci până la 5 picatui de uilei de rozmarin cu o lingură de ulei de floarea soarelui, ulei de jojoba, ulei de macadamia sau chiar ulei de argan. Cele din urmă conțin mai mulți nutrienți benefici scalpului și firelor de păr. Folosind aceste uleiuri împreună cu cateva picături de ulei esențial de rozmarin îți oferi o mască tratament de lux chiar la tine acasă. Reține, este important să masezi scalpul timp de cinci până la zece minute și să clătești bine după ce ai șamponat părul cu un produs delicat, preferabil ce nu conține SLS.
Adaugă câteva picături în șamponul sau balsamul de păr preferat
Pentru a obține beneficiile folosirii uleiului esențial de rozmarin în timp ce vă spălați părul, puteți adauga mai multe picături de ulei esențial de rozmarin la produsele pe care le folosiți deja. Este bine de stiut că În această situație nu stiți exact cum și dacă uleiul esențial de rozmarin va interacționa cu celelalte ingrediente din produs. Clătiți bine părul și intrerupeți folosirea produsului dacă apar iritații.
Clătește părul folosind o infuzie de rozmarin
Poți de asemenea să faci o infuzie sau un ceai concentrat folosind funze verzi sau uscate de rozmarin și să-ți clăști suplimentar părul după ce l-ai spalat în prealabil.
Utilizați produse care conțin ulei de rozmarin
Alternativ, în loc să adaugi ulei esențial de rozmarin în produsele de acasă, poți utiliza produse care conțin deja acest ingredient. Astfel ai încredere că formularea produsului este specifică pentru obținerea rezultatelor dorite. În gama Trio Verde de șampoane naturale găsești șamponul anticădere, fără SLS, cu ulei de rozmarin.

Ce spun studiile despre uleiul de rozmarin

Deși există o mulțime de dovezi anecdotice care sugerează că uleiul de rozmarin poate ajuta la sănătatea părului, există și studii științifice care susțin aceste afirmații. S-a descoperit că uleiul de rozmarin îmbunătățește creșterea părului în cazuri specifice de cădere, inclusiv alopecia areata, alopecia androgenetică și alopecia psoriazică. De fapt, un studiu comparativ între uleiul de rozmarin și minoxidil (ingredientul principal în tratamentele împotriva căderii părului) ce analizează efectului acestor ingrediente asupra creșterii părului a constatat că „nu a fost găsită nicio diferență semnificativă între grupurile de studiu”. De fapt, ambele ingrediente au prezentat rezultate similare după 6 luni de tratament.  Cu toate acestea, grupul de subiecți care a folosit uleiul de rozmarin a raportat mai puțină mâncărime la nivelul scalpului.

Beneficii pentru păr ale uleiului de rozmarin

 • Stimulează circulația sângelui la nivelul scalpului 
 • Promovează creșterea părului
 • Întărește rădăcina firului de păr
 • Atenuează iritația scalpului și senzația de mâncărime
 • Previne căderea părului
 • Poate preveni formarea mătreții
 • Previne albirea prematură a firelor de păr
Surse bibliografice
◉ Panahi Y, Taghizadeh M, Marzony ET, Sahebkar A. Rosemary oil vs minoxidil 2% for the treatment of androgenetic alopecia: a randomized comparative trial. Skinmed. 2015;13(1):15-21. ◉ Murata K, Noguchi K, Kondo M, Onishi M, Watanabe N, Okamura K, Matsuda H. Promotion of hair growth by Rosmarinus officinalis leaf extract. Phytother Res. 2013 Feb;27(2):212-7. doi: 10.1002/ptr.4712. Epub 2012 Apr 20. PMID: 22517595. ◉ Randomized Controlled Trial Skinmed . 2015 Jan-Feb;13(1):15-21. Rosemary oil vs minoxidil 2% for the treatment of androgenetic alopecia: a randomized comparative trial Yunes Panahi, Mohsen Taghizadeh, Eisa Tahmasbpour Marzony, Amirhossein Sahebkar PMID: 25842469