- Acasa
- Uleiuri și unturi vegetale
- Uleiuri esențiale
- Îngrijire ten
- Îngrijire corp
- Îngrijire păr
- Pentru plajă
- Pentru el
- Cocos alimentar
- Vitamine și argile
- Cadouri
- Promoții
Uleiul de cocos virgin și procesul de extracție. Ce trebuie să știi.
Uleiul de cocos presat la rece
Pulpa proaspăt măcinată, denumită copra, se usucă la temperaturi care variază de la producător la producător, obținându-se o materie primă cu diferite grade de umiditate. Unele companii usucă nuca de cocos folosind standardele cocosul deshidratat (între 75-85 grade C). Alții usucă nuca de cocos la temperaturi de aproximativ 60-65 de grade C dar sunt și producători care uscă la temperaturi sub 45 de grade C.
Acest cocos uscat este apoi presat mecanic la diferite grade de presiune controlând în diverse moduri căldura generată de presă. În final proteinele sunt filtrate mecanic sau lăsate să se "sedimenteze" în rezervoarele de sedimentare în care uleiul este decantat. Variația semnificativă a căldurii din timpul procesării este, cel mai probabil, motivul principal pentru care există o mare varietate de calități și gusturi printre uleiurile virgine, presate la rece de pe piață
Uleiul de cocos presat mecanic
PRESAREA MECANICĂ a coprei presupune prelucrarea la temperaturi mai ridicate, de obicei în jur de 100 de grade celsius. În timpul producției, se acordă puțină atenție asupra căldurii folosite. Presele folosite generează căldură și în unele cazuri sunt folosiți solvenți chimici de extracție precum hexana. Acești solvenți sunt foarte eficienți, extracția uleiului ajungând la 99%, însă compușii sunt periculoși pentru sănătatea umană și trebuie eliminați din produsul final. Aici, procesul de rafinare presupune folosirea temperaturii ridicate care elimină hexana dar și mulți nutrienți. De asemenea, este foarte probabil ca acest produs să fie dezodorizat și decolorat.
Uleiul de cocos care a fost extras folosind temperaturi ridicate va avea o culoare gălbuie, gustul va fi unul ușor rânced iar mirosul pregnant, asemănător cocosului deshidratat.
Prin deodorizare și decolorare produsul va fi mai apropiat de cel de calitate superioară însă valoarea nutrițională este mult mai scăzută.

Alege cel mai bun uleiul de cocos
Pentru a te asigura că alegi cel mai pun produs, analizează eticheta cu valoari nutriționale și inspectează optic produsul. Reține, folosirea căldurii ridicate distruge printre altele, o parte din grăsimile saturate ale uleiului, cele care fac uleiul să fie solid.
Ce să eviți când cumperi un ulei de cocos
- Produsele de calitate inferioară vor avea un aspect caracteristic ușor de diferențiat când uleiul este cristalizat sau în forma sa solidă. Consistența este mai uleioasă, cremoasă, uniformă, vizibil cu zone translucide iar pe etichetă procentul de grăsimi saturate va fi mai scăzut. Procentul standard al grăsimilor saturate în cazul uleiului de cocos este între 45 și 60%. Alege acele produse care sunt mai apropiate de pragul superior.
Uleiul de cocos de calitate superioară
- Prin contrast, ulei de cocos de calitate superioară când este în stare solidă, are o consistentă ușor crocantă și se desprinde în fulgi când îl scoți din borcan. Consistența este asemănătoare cu pulpa neprocesată a nucii de cocos. Culoarea este albă iar aroma de nucă de cocos este proaspătă, ușoară și fină. Când se solidifică, are un aspect neuniform, marmorat sau chiar poți să observi structuri care amintesc de faguri de miere dispuși în coloană. Nu te speria, acest fenomen este unul complet natural. Când un lichid se solidifică, crește densitatea acestuia. Acidul lauric, principalul component din uleiul de cocos, are o densitate de 1.007 g / cm3 la 24 grade C, în timp ce la 50 grade C densitatea este de 0.8679 g / cm3. Aceasta înseamnă că în timp ce lichidul se răcește, se solidifică și se și contractă. Pe măsură ce uleiul se solidifică tot mai mult, datorită acestor forțe de contracție se formează în mod natural aceste structuri. Poți interpreta acest fenomen ca un semn al calității, care indică conținutul ridicat de acizi grași saturați, în special cel lauric, intervalul standard fiind între 45% și 50%.
În cele din urmă recomandarea noastă este citești constant despre produsele pe care le cumperi și să te informezi folosind mai multe surse de incredere.