Dacă te-ai întrebat vreodată care este cel mai bun ulei de cocos, probabil, la fel ca și mine, ai fost copleșit(ă) de numărul nesfârșit de mărci de pe piață. Nu cu mult timp în urmă, în România, existau doar câteva uleiuri din nucă de cocos vândute ca uleiuri alimentare. Astăzi, pe lângă numărul mare de branduri, produsele poartă etichete cu denumiri suplimentare care descriu produsul ca fiind crud, rafinat, virgin sau organic. Aceste denumiri pot crea confuzie sau o interpretare eronată a calității. Dacă vrei să folosești ce este mai bun, trebuie, în primul rând,  să înțelegi semnificația acestor etichete și impactul lor asupra calității produsului.

Despre materia primă și procedeul de extracție

Ulei de cocos organic

Diferențierea între uleiurile de cocos începe cu identificarea elementelor care influențează cel mai mult calitatea produsului, anume, materia primă și procedeul de extracție. Având informații complete și corecte despre acestea vei putea alege mult mai ușor produsul dorit.

Uleiurile de cocos de calitate superioară sunt obținute din pulpa albă a nucilor mature (10-12 luni după ce floarea a format o sămânță).

Când nucile provin din culturi ecologice sau bio, produsul final va fi etichetat ca fiind ORGANIC. Astfel ai siguranța că nu au fost folosite pesticide sau agenți de creștere, substanțe cunoscute ca având efecte negative asupra sănătății organismului uman.

Unele produse organice mai poară și eticheta de Non-GMO sau nemodificate genetic. Această etichetă este una mai puțin valoroasă pentru consumator deoarece până în acest moment nu există soiuri de nuca de cocos care au fost modificate genetic. Astfel eticheta este inutilă și probabil este un mod artificial de a diferenția produsul pe piață, de a-i crește prețul și de a induce ideea unei calități superioare.

imagealt

Ulei de cocos virgin

O altă etichetă des întâlnită este cea de VIRGIN. Majoritatea studiilor consideră uleiul de cocos virgin ca fiind acel ulei care este “clar în starea lichidă, rezultat din miezul proaspăt de nucă de cocos matură (Cocos nucifera), obținut prin mijloace mecanice și naturale, cu sau fără utilizarea căldurii, fără a fi supus rafinării, albirii sau dezodorizării chimice”.

Și pentru uleiurile de cocos virgine există o supra-etichetare care folosește denumirea de ulei de cocos extra virgin, care la fel ca și cea de Non-GMO, face o diferențiere artificială. Spre deosebire de uleiul de măsline, in cazul uleiului de cocos nu există nicio deosebire între "uleiul din nucă de cocos virgin" și "uleiul din nucă de cocos extra virgin".

Poți avea încredere în cumpărarea uleiului de cocos care utilizează ambele etichetări. Ce trebuie reținut este că nu există nicio convenție sau regulament privind etichetarea cu extra virgin și ce înseamnă acest lucru în ceea ce privește calitatea produsului final.

În cazul în care produsul este de calitate superioară vei constata acest lucru după ce îl încerci. Denumirea de pe eticheta este strict controlată de producător și nu aderă la anumite standarde impuse industriei.

Potențiale beneficii a acizilor grași cu catenă medie:

  • Mențineți o greutate sănătoasă - deoarece te fac să te simți plin
  • Aveți mai multă energie
  • Organismul absoarbe mai ușor nutrienții solubili în grăsimi din diferite alimente.

O lingură de ulei de cocos conține:

  • Calorii: 125
  • Grăsime totală: 14 grame
  • Grăsimi saturate: 12 grame
  • Grăsimi trans: 0 grame
  • Colesterol: 0 grame
  • Sodiu: 0 grame
  • Carbohidrați totale: 0 grame
  • Proteine: 0 grame

În cele din urmă recomandarea noastă este citești constant despre produsele pe care le cumperi și să te informezi folosind mai multe surse de incredere. 

Surse bibliografice
◉ Patricia Janelle Ferrer, et al. (2018) Process Design of Virgin Coconut Oil (VCO) Production Using Low-Pressure Oil Extraction. MATEC Web of Conferences 156, 02003 (2018) https://doi.org/10.1051/matecconf/201815602003; ◉ Ravindra Kumar Agarwal, Bosco SJD (2017) Extraction processes of virgin coconut oil. MOJ Food Processing & Technology, Volume 4 Issue 2; ◉ Yashi Srivastava, Anil Dutt Semwal, Avik Majumdar (2016) Quantitative and qualitative analysis of bioactive components present in virgin coconut oil. Cogent Food & Agriculture (2016), 2: 1164929 http://dx.doi.org/10.1080/23311932.2016.1164929 ◉ Kehinde Adedeji Adekola (2014) Optimum processing parameters for coconut oil expression. Agric Eng Int: CIGR Journal, Vol. 16, No.4; ◉ Jaclyn Elizabeth R. Santos, Blanca J. Villarino, Anthony R. Zosa, and Fabian M. Dayrit (2011) Analysis of Volatile Organic Compounds in Virgin Coconut Oil and their Sensory Attributes. Philippine Journal of Science, 140 (2): 161-171; ◉ Gopala Krishna A.G., et al. (2009) Coconut Oil: Chemistry, Production and Its Applications - A Review. Research Gate, https://www.researchgate.net/publication/304656520; ◉ A. M. Marina, Y. B. Che Man, S. A. H. Nazimah, I. Amin (2009) Chemical Properties of Virgin Coconut Oil. J Am Oil Chem Soc (2009) 86:301–307 DOI 10.1007/s11746-009-1351-1; ◉ A. M. Marina, Y. B. Che Man, S. A. H. Nazimah, I. Amin(2009) Virgin coconut oil: emerging functional food oil. Trends in Food Science & Technology 20 (2009) 481:487; ◉ B.J. Villarino et al. (2007) Descriptive sensory evaluation of virgin coconut oil and refined, bleached and deodorized coconut oil. LWT 40 (2007) 193–199 ◉ Kapila Seneviratne (2005) Effect of method of extraction on the quality of coconut oil. ResearchGate, https://www.researchgate.net/publication/27005700, DOI:10.4038/josuk.v2i0.2746; ◉ G. Gumetileke, S. F. Laurentius (1974) Conditions For The Separation Of Oil And Protein From Coconut Milk Emulsion, Journal Of Food Science- Volume 39, 230:233. Food Technology Section, Ceylon Institute of Scientific and industrial Research Colombo 7, SRI Lanka, Ceylo; ◉ Link-uri https://www.kickassfacts.com/my-coconut-oil-melted-during-a-heat-wave-and-later-re-solidified-why-did-it-form-this-honeycomb-structure