Articol,  Blog,  Produse

Ce aşteptări să ai de la un deodorant natural

Schimbarea deodorantul convențional cu unul natural este mai mult decât achiziționarea celui din urmă. Din experiența proprie îți spun că de la eficiența deodorantelor convenționale la eficiența celor naturale vei trece printr-o perioadă de tranziție, deși cred că dezintoxicare este cuvântul care descrie mai bine această perioadă.

Spun asta pentru că în ultimii ani lista ingredientelor din deodorantele convenționale au adus în discuție potențialele riscuri pentru sănătatea umană. Mai mult, este unul dintre produsele de îngrijire pe care l-ai folosit ani de zile la rând, în fiecare zi, cel puțin o data pe zi.

Deodorantele convenționale conțin substanțe chimice cu potențial ridicat de iritabilitate la nivelul pielii, cum ar fi parfumurile artificiale, însă cea mai controversată substanță este aluminiul. Studiile clinice au arătat reale riscuri pentru anumite afecțiuni pe care nu le voi discuta, pentru că studiile nu mă califică. Tot ce pot spune este că verdictul nu este definitiv. Studiile medicale necesită timp, datorită rigorii aplicate,  dar până atunci întrebarea este de ce să riști când există alternative naturale care nu conțin aceste substanțe nocive. M-ar bucura să știu că te-ai informat personal asupra acestor probleme și te-ai decis singur(ă) să schimbi deodorantul convențional cu unul natural. Astfel, vei face o alegere informată pentru sănătatea ta și îți vei asuma responsabilitatea demersurilor viitoare.

Dar să revin. În aceasta perioada de tranziție, vei experimenta perspirație abundentă și de cele mai multe ori, concluzia imediată este că deodorantul natural nu este eficient.

Vreau să te conving de contrariu.

Știi deja că perspirația este produsă de glandele sudoripare aflate în stratul profund al pielii. Acestea sunt prezente pe întregul corp, dar sunt mai numeroase pe frunte, axilă, palmele și tălpi. Perspirația este în principal apă și are rolul de a regla temperatura corpului. Când transpiri și pe măsură ce apa se evaporă, suprafața pielii se răcește.

Te întrebi de ce nu transpiri de la un deodorant conventional? Pentru că substanțele chimice, precum aluminiul, acționează agresiv și blochează funcționarea normală a glandelor sudoripare. Ca atare, perspiraţia abundentă pe care o vei avea este rezultatul dezechilibrului funcțional pe care aceste substanțe chimice le-au creat în urma întrebuințării lor îndelungate. Organismul tău este obișnuit să primească aceste substanțe și când nu le mai primește va funcționa în exces. Vestea bună este că această perioadă este trecătoare și organismul își va relua funcțiunea la un nivel normal.

Dacă perseverezi, vei putea să te bucuri de eficiența deodorantelor naturale în scurt timp. Ca tranziția sa fie ușoară și cât mai plăcută îți recomand mai multe strategii să ramâi uscat(ă) şi să miroşi plăcut în fiecare zi. Esenţial este să ştii că deodorantul natural este doar un lucru pe lângă multe altele, care cumulat reprezintă un stil de viață natural. Decizia folosirii unui deodorant natural ai luat-o pentru că vrei să faci schimbări în viaţa ta și vrei în general să trăiești mai sănătos.

Aici, schimbările dietetice te vor ajuta cel mai mult. Bea multă apă şi nu consuma alimente procesate şi în special, fast food. O igienă externă adecvată,  cu dușuri zilnice, este de asemenea esențială. Aplică deodorantul natural de mai multe ori pe zi pe pielea curată și uscată și poartă haine vaporoase în culori deschise care lasă pielea să respire, precum inul. Mie personal îmi place brandul românesc Mimush.

Sper ca aceste rânduri să-ţi fie de folos şi până data viitoare, îți doresc să te simți confortabil(ă) în pielea ta.